Login
Register
Начало

Погледни

блогът погледни

Дамски Жилетки

Рецепта за домашен хляб

Хлябът е универсално понятие. По принцип хлябът може да бъде всичко, което се прави от тесто (състоящо се от поне малко брашно и вода) и приготвян, чрез печене, както и готвене, пържене или на пара. Към тестото, също се добавят сол, захар, яйца, мляко, мая (хлябът е без дрожди, без мая и квас).

Към някои видове хлябове се добавят подправки и билки (кимион, мак, кориандър, сусам, горчица), зърнени храни и семена (сусам, тиква и тиквени семки, ленени семена), както и трици, стафиди и др.

Използването на мая (както „прясна“, така и суха) дава много бърз процес, който гарантира ферментация на тестото. Пълният цикъл на месене на тесто и печене на хляб, отнема само няколко часа, а не два (или повече) дни.

В днешно време, когато повечето хора практически нямат време за „дълги“ рецепти, малцина правят домашен хляб със закваска.

Закваската за хляб е закваска, базирана на млечно-кисела ферментация. Нея може да си я приготвите сами у дома. Прясната култура може да се приготви или с използване на култури от различни млечнокисели бактерии, или чрез естествена ферментация на ръжено брашно в топла вода с достъп до въздух. В последния, винаги има определено количество млечнокисели бактерии).

За приготвянето на хляб, често се използват специални съдове за печене и хартия за печене (за да не изгори продуктът и лесно да се отдели от формата).

Рецепта за приготвяне на домашен хляб:

Стъпка 1. Смесете сухите съставки: пресейте брашното в дълбока купа, през фино сито. Това ще го обогати с кислород и така печените продукти ще станат по-пухкави. Към тях добавете сол, захар и суха мая.

Стъпка 2. Налейте топла вода (температурата на водата трябва да бъде не повече от 40 градуса, в противен случай маята ще умре и печените изделия няма да се надигнат).

Стъпка 3. Замесете меко тесто (имайте предвид, че брашното е с различна плътност и количеството му може да е малко повече или по-малко). Намажете купа с растително масло и поставете тестото в нея за 30 минути. Покрийте с кърпа или прозрачно фолио. Оставете на топло място, без течения, така че тестото да втаса добре.

Стъпка 4. След половин час тестото ще се е увеличило 3 пъти.

Стъпка 5. Разбийте тестото и оформете питка или питки. Може да направите ресни, отгоре с нож. Оставете хляба на топло място за още 15-20 минути. След това натрийте с мляко или вода. Загрейте фурната до 200 градуса и печете хляба за 20-25 минути (може да отнеме малко повече или по-малко време, в зависимост от типа фурна). Печете до златисто кафяво. Най-често това изисква 25 минути в предварително загрята фурна. Когато е готов хлябът, извадете от фурната и охладете, върху решетката.

Забележки:

Водата, в която се разтваря маята, трябва да е приятна на допир, не по-висока от 40 градуса.

Защо е важно това?

В топла среда маята се активира добре, в горещата бактерията ще умре. За да избегнете неприятни изненади, тествайте маята, преди да смесите с останалите съставки. Изсипете малко топло мляко в купа и разбъркайте в него мая. Покрийте купата с кърпа и поставете на топло място без течение, за 10-15 минути. През това време на повърхността на тестото трябва да се появи пенеста капачка с дрожди. Ако това не се случи, тогава процесът на ферментация не е започнал (маята е с изтекъл срок на годност или развалена). В този случай трябва да вземете друга мая, в противен случай печенето на пухкав хляб, няма да проработи.

Бъдете подготвени с факта, че може да се изисква брашно повече или по-малко от посоченото в рецептата. Фокусирайте се не, върху количеството брашно, а върху желаната консистенция на тестото.

Имайте предвид, че фурните на всеки са различни. Температурите и времето за готвене могат да се различават от посочените в рецептата.

Когато сте омесили и опекли хляба сервирайте на семейството или с него посрещнете гостите на прага на дома ви!