Login
Register
Начало

Погледни

блогът погледни

Дамски Жилетки

Що е то – дървеница

Дървениците (Cimex lectularius) са уникални насекоми, тъй като нарушават директно най-скъпото и чувствителното - човешкото тяло. Ето защо активността на тези паразити ясно се усеща от жителите на апартаменти, къщи и вили почти веднага след проникването на насекомите в стаята Самите те оставят многобройни и неприятни следи от ухапвания по кожата. И тези ухапвания правят дървениците най-неприятните спътници на хората.

Как изглежда дървеницата?

Дървениците са безкрили насекоми с дължина 3-5 мм, имат плоско, широко тяло. Като са гладни, стават почти кръгли, когато се гледат отгоре, стесненията винаги са ясно видими по тялото им.

Възрастните дървеници са еднородни на цвят. При гладната буболечка тялото е светлочервено. След насищане с кръв, то потъмнява, понякога до черно. Смачканите, добре нахранени дървеници оставят кафяви петна по леглото, които често са първият признак, за наличието им.

По време на едно хранене дървеницата консумира маса кръв, която е два пъти по-голяма от теглото на тялото й. Така ларвите на дървениците растат с невероятна скорост, а възрастните женски снасят яйца почти всеки ден.

Ларвите са подобни на възрастните дървеници, но по-светли на цвят и по-малки по размер. Яйцата са белезникави (с дължина до 1 mm).

Начин на живот на дървеницата

Дървениците са нощни насекоми. Те пълзят лесно от една стая в друга и могат също да бъдат внесени с вещи, дрехи и стари мебели.

Те са най-активни в ранните сутрешни часове, от 3 до 6 сутринта. Поради своята мобилност и висока скорост, могат да стигнат от всеки ъгъл на апартамента до леглото за броени минути, да прекарат 20-25 минути върху самата храна и бързо да влязат отново е кревата.

Буболечките имат отлично развито обоняние. Те откриват жертвата на значително разстояние.

В приютите, най-удобни за насекомите са образуваните големи натрупвания от паразити. Те са наричани ​​гнезда и лесно се откриват по черните или кафявите кожи на ларвите.

Дървениците се хранят веднъж на 5-10 дни. Добре храненото насекомо смила храната и не привлича погледите.

Дървеницата е много плодородна. Женската снася повече от 300 яйца през живота си и около 4-5 яйца всеки ден.

Ларвите на дървениците се излюпват от яйцата на 5-6-ия ден и след 4-5 седмици се превръщат във възрастни паразити. През това време те се линеят няколко пъти, а хитиновите черупки, останали след линеенето, служат като добър знак за наличието им в къщата.

Ухапвания от дървеници: опасни ли са?

В тялото на дървениците са открити няколко десетки патогени на различни болести. Всички те са опасни за хората. Тези патогени са открити, не само в изпражненията на дървениците и във вътрешните им органи, но и са предавани, чрез ухапване.

Ухапването от дървеници може да бъде изпълнено с определени проблеми - алергична реакция.

Алергията към ухапвания се наблюдава при 80% от хората. Такива прояви могат да бъдат появата на папули, зачервяване, сърбеж, болка и понякога анафилактичен шок.

70% от жертвите на дървеници не усещат ухапванията си. Поради това хората, дори не подозират, че насекомите смучат кръвта им през нощта.

Самите ухапвания от дървеници са подредени в линия от четири до пет червени точки. От всички кръвосмучещи насекоми буболечките са единствените, които смучат кръв последователно от няколко рани за насищане.

Методи за справяне с дървеници

Тъй като дървениците придружават човек, през цялата история на развитието на цивилизацията, срещу тях са разработени много начини за борба.

 

Дървениците имат няколко биологични характеристики. Те са чувствителни към вътрешната температура. Обикновено се чувстват в температурния диапазон от +10 до + 30 ° С. При температури над 50 ° C, буболечките и техните яйца умират незабавно, при температури под + 5 ° C насекомите изпадат в суспендирана анимация.

Борбата с дървениците с температурни методи е ефективна, но технологично трудна.

Днес най-ефективният метод за унищожаване на дървеници е използването на средства за борба с вредителите. Правилното пръскане срещу дървеници ще помогне на всеки бързо да се отърве от тях.

Може и сами да опитате да се справите с дървениците. Най-добре е обаче да позволите на специалистите, които имат професионален подход и мерки за борба с вредителите.