Login
Register
Начало

Погледни

блогът погледни

Лесни трикове да внесете здраве у дома

Не се заблуждавайте, че повечето замърсители като въглероден двуокис и емисиите от колите, пушекът от производствените индустрии и отровния цигарен дим остават извън стените на дома ни. Грешите. Въздухът в дома може да е истински агресор за нашите бели дробове.

Има обаче начини да почистим атмосферата вкъщи.

  1. Отстранете обувките от антрето – по подметките на обувките полепват невероятни количества нечистотии. Тротоарите и пода на магазините са покрити с всевъзможен прах от олово, пестициди, изпражнения на кучета… Констатирано е, че 80% от пестицидите в организма ни са именно нашите подметки. Решението е да бъдат премахвани част от тези замърсители още преди да прекрачим прага. Добре е на входа на дома да има изтривалка, като моделите с косми са най-ефикасни. След това ги събуйте близо до входната врата.
  2. Елиминирайте прахта – независимо от хигиената, която поддържате, по завивките се отделят полени и милиарди мъртви клетки от самата кожа на човек. Те се превръщат в идеална храна за акарите. Ако страдате т главоболие и алергия, това са възможните причинители. Решението на този проблем се крие в инвестицията за прахосмукачка с воден филтър. Минавайки с нея целия дом, редовно и поне веднъж седмично, мебели, легла, канапета, подови настилки, атмосферата в дома ще се подобри. Ето и цени за извозване на стари мебели от Софийски домове. Важно е почистването на пода и всички повърхности да става с влажна кърпа. Един път месечно одяла, възглавници, кувертюри трябва да се изпират, за да се унищожат акарите.
  3. Проветрявайте безспир – повечето мебели са произведени от фурнири и плоскости, а те представляват слепени дървесни частици. Те са по-евтини и са източник на формалдехиди, които са канцерогени и предизвикват астматични кризи и главоболие. Решението се крие в редовното проветряване, а когато купувате нови мебели трябва да ги оставяте навън, за да се пречистят от вредните субстанции. Важно е също така всяко помещение да бъде проветрявано поне 10 минути на ден.
  4. Отстранете всичко печатно – изхвърлете старите вестници, които излъчват хигроскопични микрочастици. Според проведено австрийско проучване, въздухът около печатни издания е толкова замърсен, колкото и в час пикът на кръстовище. Решението се крие в правилно разпределяне на офис техниката на места в близост с прозорци и врати. Добре е тя да е на поне два метра от бюра и работни места, където се задържаме за по-дълго. Добре е още да се принтира в черно и бяло, а не в цветно, защото при цветния печат се отделят вредни вещества.